برنامه های مدیریت زیست محیطی شرکت سیمان شمال
شماره تماس های دفتر مرکزی
۰۲۱-۸۸۷۳۱۱۰۶ — ۰۲۱-۸۸۷۳۱۱۰۷
شماره فکس دفتر مرکزی
۰۲۱-۸۸۷۳۴۹۹۶
برنامه ها و پروژه های زیست محیطی شرکت سیمان شمال
هدف از تحریر این گزارش بیان اقدامات انجام شده، در حال انجام و پیش بینی شده زیست محیطی شرکت سیمان شمال است. شرکت سیمان شمال خود را دوستدار محیط زیست و همسو و همگام با استانداردهای مصوب زیست محیطی کشور و اداره محیط زیست پردیس دانسته و در راستای توسعه پایدار به تولید سبز خود ادامه می دهد تا بتواند، به گواهینامه صنعت سبز و نیز برگزیده صنعت سبز دست یابد. نگارش و تحریر این اوراق نیز با این امید صورت می گیرد که بعنوان گامی کوچک در هموار کردن این مسیر تلقی گردد؛
تاریخ نگارش : اردیبهشت ۱۴۰۲
۱. اهم برنامه ها و اقدامات زیست محیطی شرکت سیمان شمال:
فیلتراسیون:
- نصب سیستم آنلاین بر دودکش الکتروفیلتر کوره ۳، الکتروفیلتر سيمان ۴، بگهاوس آسياب لوشه و بگ هاوس سيمان ۵
- اصلاح مسیر شوتها و نقاط ریزش برخی تجهیزات در کلیه واحدهای تولیدی
- نصب یک دستگاه بگفیلتر بر روی باند گچ به ظرفیت m۳/h ۳۵۰۰
- کاهش مصرف قطعات یدکی کلیه فیلترها مخصوصا کیسههای فیلترهای بگهاوس و تجهیزات ابزار دقیق
- بالابردن راندمان الکتروفیلتر اصلی با نصب سیستم مهپاش در مسیر ورودی
- آببندی کامل فیلترها و رفع اشکالات ایزوله آنها
- ایجاد شرط قشر بار در هاپرهای زیر بگ هاوس براي استارت روتاري، با نصب رله خازنی
- نصب سیستمهای هیدرودینامیکی مهپاش در آسیاب سنگ، سالن سنگ و باندهای مربوطه
- احداث جاده بارگيرخانه سيمان خاكستري در راستاي كاهش گرد و غبار محيطي
- تبدیل بگ فیلتر چکشی سنگ شکن ۳ به جت پالسی(تصاویر قبل-چپ- و بعد-راست-)( پیوست یک)
در راستای اجرای مصوبه کمیته فنی و پس از تایید و صدور دستور توسط مدیریت محترم کارخانه تبدیل بگ فیلتر چکشی سنگ شکن ۳ به سیستم جت پالس در مرداد ۱۴۰۱ در دستور کار قرار گرفت. در سیستم ضربه زن یک بگ فیلتر چکشی بیش از ۴۰ قطعه مکانیکی پر مصرف و گران قیمت به کار رفته است، کارآیی و راندمان پایین تری نسبت به بگ فیلترهای چکشی دارند (همواره یک اتاقچه خارج از فرآیند غبارگیری قرار دارد) و نیز نفر ساعت زیادی صرف تعمیر و نگهداری آن اعمال می شود؛ بنابراین با تامين بطور متوسط حدود Nm3/min ۵/۱ هواي فشرده، خريد ملزومات زير و طراحي و ساخت توسط دفر فني، تبديل به سيستم جت پالسي، بر اساس محاسبات انجام شده، توسط پرسنل این واحد و با همکاری واحدهای دفتر فنی، بازرگانی،برق و الکترونیک و تاسیسات بشرح فوق و با هزینه ای بالغ بر ده میلیارد ریال اجرا شد.
فضای سبز:
شرکت سیمان شمال بر اساس ماده ۹ قانون برنامه اول توسعه با توجه به مساحت ۴۵ هکتاری شرکت، فضای سبز پیرامون خود را به حدود ۱۳ هکتار (۱۲۶۲۴۶ متر مربع) تا پایان سال ۱۴۰۱ گسترش داده است؛ این توسعه شامل حدودا ۳۵۰۰ متر مربع چمن، ۱۰ هکتار درختکاری و ۲/۲ هکتار درختچه کاری و ۷۵۰ متر مربع گلكاري فصلي تنوع گونه های کاشته شده در سطح فضای سبز شامل درخت، درختچه، گل فصل و چمن می باشد. شایان ذکر است شرکت سیمان شمال تا پایان شش ماهه اول ۱۴۰۱ دارای حدود ۲۶۷۰۰ اصله درخت و ۸۷۰۰ اصله درختچه با ۷۰ نوع گونه گیاهی می باشد که انتخاب گونه ها بر پایه تحقیقات کارشناسانه علمی و تجربی صورت گرفته است،. همچنین کلیه گونه ها بومی، مقاوم به فقر خاک (با توجه به کوهپایه ای بودن زمینهای تحت شرکت)، کم آبی، آفات و بیماریها و خزان پذیر بودن انتخاب شده اند.
سیمان شمال با توجه به اهمیت بهینه سازی الگوهای مصرف آب در راستای اهداف جنبه های زیست محیطی چند سال اخیر نصب سیستم های آبیاری قطره ای و بارانی را جزء اهداف خود قرار داده است؛ بگونه ای که تا پايان شش ماهه اول سال جاري، مساحت سطح نصب سیستم آبیاری قطره ای ثقلی را به ۷ هکتار و سطح نصب سیستم آبیاری بارانی را به ۲۵۰۰ متر مربع (حدود ۶۰ درصد از کل فضای سبز) افزایش داده است. این نوع سیستم بدون نیاز به مصرف انرژی و صرفا با توجه به ثقلی بودن و استفاده از پتانسیل شیب طبیعی زمین، عملیات آبرسانی را انجام داده که از لحاظ عدم مصرف هرگونه انرژی، عملی کاملا منطبق بر موازین زیست محیطی است؛ جدول تعداد، نوع و درصد فضای سبز شركت سيمان شمال
- توسعه فضای سبز به میزان ۱۳ هکتار (معادل ۲ برابر استانداردهای زیست محیطی) بشرح شناسنامه پیوست دو
- احداث سیستم آبیاری قطرهای به روش ثقلی به میزان ۷ هکتار
- افزایش تعداد درختان به ۳۵۴۰۰ اصله موجود در مجتمع تا پایان ۶ ماهه اول ۱۴۰۱
- واکاری ۳۵۰۰ متر مربع چمن در کل مجتمع تا پایان ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱
- احداث سیستم آبیاری بارانی به میزان ۷ هکتار تا پایان ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱
- احداث گلخانه برای خودکفایی در تولید محصولات از سال ۱۳۹۷ تا کنون بشرح پیوست سه
مدیریت پسماند:
- سامانه نرم افزاری مدیریت پسماند (مورد تایید سازمان محیط زیست) در دست اقدام است تا وفق دستورالعمل شركت ( پیوست چهار) و ضوابط و معيارهاي سازمان حفاظت محيط زيست اقدامات انجام شده گزارش دهي آنلاين شود. انجام مستمر طرح خوداظهاری سازمان حفاظت محیط زیست به طور کامل در دستور کار قرار دارد.
با توجه به اشتغال ۳۷۵ نفر پرسنل درمجتمع و احتساب سرانه ۹/ کیلوگرم زباله تولیدی، روزانه ۳۳۷.۵ کیلوگرم پسماند غیر تولیدی شهری خواهد شد که عمدتا شامل مواد آلی است که جهت کنترل آن سطل ها و مخزن هایی به تعداد کافی پیش بینی شده و بطور روزانه یا هفته ای تحویل سازمان پسماند شهرداری تهران می شود. تولید نخاله ها و پسماندهای ساختمانی به حداقل کاهش یافته و در نهایت می بایستی این مواد بنحو بهداشتی جمع آوری و در مکان مناسب و مورد تایید اداره کل محیط زیست استان دفن سطحی می گردد. مهمترین پسماند تولید شده در کارخانه سیمان شمال بر اساس طبقه بندی های زیست محیطی و طبق دستورالعمل مدیریت پسماند شرکت عبارتند از:
- پسماند شهری (Urban Wastes)
- پسماند کشاورزی (Agricultural Wastes)
- پسماند بیمارستانی (Hospital Wastes)
- پسماند صنعتی (Industrial Wastes)
- پسماند ویژه (Special Wastes)
پسماند صنعتی، تولیدی کارخانه سیمان، عموما مواد زاید عمومی (مشابه تمام واحدهای صنعتی) است و پسماند خطرناک تقریبا در فرایند واحد تولید نمی گردد. در تولید پیوسته، پسماند صنعتی تولیدی عموما مواد نرمه خروجی از کولینگ تاور و الکتروفیلتر و مارپیچها و داکتها می باشد که در سرندهای وروی مجدد پروسه تولید تخلیه و استفاده مجدد می گردد. پسماند صنعتی غیر تولیدی در سیمان شمال پس از تفکیک و جمع آوری در محل های از پیش تعیین شده در اطراف خطوط تولید، به انبار پسماندها منتقل و جهت برگزاری مزایده بین شرکتهای واجدالشرایط بازیافتی دسته بندی می گردد.
نگارش طرح جامع مدیریت زیست محیطی
- تهیه و تدوین و نگارش طرح جامع مدیریت زیست محیطی شرکت سیمان شمال پس از طرح در کمیته محیط زیست و تایید مدیریت محترم کارخانه با نظارت مدیریت محترم و همکاری مدیران و روسای مربوطه از سال ۱۳۹۸
شروع و در بهار ۱۴۰۱ به اتمام رسید؛ این گزارش جامع در ۸ فصل و بشرح پیوست پنج ایفاد شده است.
طرح خود اظهاری آزمایشگاه معتمد محیط زیست:
اندازه گیری مستقیم غلظت فاکتورهای انتشار در نمونه های برداشت شده از گازهای خروجی از دودکش، هر ۳ ماه یکبار توسط آزمایشگاه معتمد سازمان محیط زیست انجام می شود و نتایج ثبت شده قابل استناد علمی می باشد .نمونه برداری ها شامل نمونه های SOX,PM,NOX,CO است. علاوه بر خروجی دودکش، مونیتورینگ و پایش غبار محیطی ,PM۲.۵, PM۱۰ در اطراف کارخانه و بالاخص مناطق مسکونی و روستای مجاور به طور منظم اندازه گیری و ثبت می گردد. چند سالی است در راستاي اجراي بند الف ماده ۶۱ قانون چهارم توسعه اقتصاد، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران، اقدام به عقد قرارداد با آزمايشگاه هاي معتمد سازمان محیط زیست کشور بمنظور انجام طرح خوداظهاري شده است كه نتايج اين اندازه گیریها مستقیما از سوي آزمايشگاه معتمد و بدون اطلاع این واحد صنعتی، به طور مستمر و پريوديك به اداره محیط زیست پرديس و اداره کل محیط زیست استان تهران ارسال شده است. خوشبختانه در نتایج طرح خوداظهاری آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت محیط زیست در چندین سال اخیر هیچگونه عدم انطباقی با معیارها و استانداردهای زیست محیطی مصوب کشور مشاهده نشده است.
طبق تبصره ۲ ماده ۱۵ مصوبه هیات وزیران بشماره ۴۶۳۲۰ ه در تاریخ ۱۶/۱۲/۱۳۹۰، مبنی بر لزوم نصب دستگاههای پایش لحظه ای (بر خط) در دپارتمانهای تولید، دستگاههای غبارسنج On Line تحت web برروی دودکشهای دپارتمان مواد و سیمان، نصب گردیده است؛ بگونه ای که کارشناسان محترم اداره محیط زیست شهرستان پرديس و اداره کل محیط زیست استان تهران در هر لحظه از شبانه روز و در هر نوع شرایط آب و هوایی قادر به مشاهده میزان انتشار گردوغبار از کلیه دودکش های مستقر در دپارتمان های سیمان و مواد این شرکت می باشند.
اندازه گیری در فواصل منظم صورت گرفته و نتایج آن ثبت می شود. ثبت نتایج در فرمت و جداول مشخص انجام می گیرد. در صورتیکه در جریان ثبت نتایج، عدم تطابق هایی با استاندارد پساب مصوب سازمان محیط زیست مشاهده شود این عدم انطباق ها به تعمیرات و نگهداری تصفیه خانه گزارش می گردد تا نسبت به رفع نقص سیستم تصفیه یا سیستم کنترلی یا پروسه، اقدام مقتضی با قید فوریت صورت گیرد.
تهیه شناسنامه جامع کلیه غبارگیرهای کارخانه (پیوست شش)
اقدامات فنی بر اساس مکاتبات و مصوبات کمیته فنی و محیط زیست :
- اعمال آبندی کلیه تجهیزات فرایند تولید از دپارتمان سنگ شکن تا بارگیرخانه
- دیوارکشی ضلع غربی سقف انبار کلینکر قدیم به منظور کاهش انتشار نرمه کلینکر به محیط اطراف
توضیح :
در خصوص اجرای مصوبه ردیف سه صورتجلسه تاریخ ۰۲/۰۴/۱۴۰۰ و در محل بخشداری مرکزی شهرستان پردیس با موضوع اجرای پوشش (کاور فلزی) در ضلع غربی سقف انبار کلینکر قدیم و دیواره های جانبی در سه ناحیه بشرح تصاویر قبل، حین کار و پایان کار که در ادامه آمده است پس از نقشه برداری، خرید آهن آلات مورد نیاز و تامین جرثقیل ۱۴۰ تن با بهره گيري از توانمندي داخلي در ساخت، و نصب و اجرا توسط پیمانکار اقدام نموده است؛ با انجام این اقدام ارزشمند زیست محیطی که با صرف هزینه ای بالغ بر بیست میلیون ریال و با رعایت اصول ایمنی در محیط کار انجام شد، پراکنش گردوغبار از محل فوق الذکر که در زمان وزش بادهای شدید رخ می داد به طور کامل تحت کنترل قرار گرفته است:
- باز تعریف PM کلیه غبارگیرهای موجود در تمامی دپارتمان ها
- اصلاح مسیرهای مکش بگ فیلترهای دپارتمانهای آسیاب سیمان و سنگ شکن ۴
- نصب دمپرهای تنظیم و تقسیم مکش در بگ فیلترهای دپارتمانهای سیمان، پخت و مواد خام
- تعمیر سیستم air to air بگ هاوس گریت کولر
- بازسازی ایزوله هاپرهای زیر بگ هاوس های لوشه با فعال سازی سیستم هیتر
- جوشکاری داکت هوای کثیف و ایزوله هاپرهای زیر بگ هاوس گریت
- تعمیرات اساسی الکتروفیلتر سیمان ۴ (پیوست هفت)
- تعمیرات اساسی بگ هاوس لوشه
تهیه نقشه های سیویل برای کنترل گردوغبار محوطه امرجنسی:
- باز تعریف PM کلیه غبارگیرهای موجود در تمامی دپارتمان ها
- اصلاح مسیرهای مکش بگ فیلترهای دپارتمانهای آسیاب سیمان و سنگ شکن ۴
- نصب دمپرهای تنظیم و تقسیم مکش در بگ فیلترهای دپارتمانهای سیمان، پخت و مواد خام
- تعمیر سیستم air to air بگ هاوس گریت کولر
- بازسازی ایزوله هاپرهای زیر بگ هاوس های لوشه با فعال سازی سیستم هیتر
- جوشکاری داکت هوای کثیف و ایزوله هاپرهای زیر بگ هاوس گریت
- تعمیرات اساسی الکتروفیلتر سیمان ۴ (پیوست هفت)
- تعمیرات اساسی بگ هاوس لوشه
و…
اجرای بند د ماده ۴۵ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت، اخذ تاییدیه از سازمان محیط زیست
گرامیداشت روزها و مناسبت های زیست محیطی در راستای فرهنگ سازی و حمایت و حفاظت از محیط زیست:
نمونه ای از اقدامات:
روزهای جهانی زمین پاک مصادف با دوم اردیبهشت و هوای پاک مصادف با ۲۹ دی از رویدادهای مهم زیست محیطی جهانی به شمارمیروند که هر ساله در تمام کشورها برای ارتقاء آگاهی و آموزش در مورد مسایل زیست محیطی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین برگزار میشود. با توجه به شیوع بیماری کرونا در تاریخ فوق، شرکت سیمان شمال نتوانست نسبت به برگزاری مراسم اقدام نماید. با توجه به اهمیت محیط زیست سالم در زندگی امروز، نقش فرهنگ سازی در کاهش آسیب های حاصل از تخریب ها و آلاینده های رو به گسترش در شهرها و روستاهای همجوار صنایع بسیار مهم است و می تواند در نهادینه ساختن باور، پاک بودن و پاک زیستن نقشی انکار ناپذیر ایفا کند. فلذا مدیران و کارکنان شرکت سیمان شمال با هماهنگی آن اداره، بخشداری محترم مرکزی پردیس و دهیاری محترم روستای باغکمیش در دو روز متوالی از تاریخ ۲۳ لغایت ۲۴/ شهریور سال جاری نسبت به جمع اوری ضایعات و زباله ها از درب کارخانه تا انتهای بلوار اصلی باغکمیش، جاده ورودی و فضاهای سبز روستا و … با همکاری برخی اهالی محترم روستا بشرح تصاویر پیوست نمودند:
برگزاری جلسات زیست محیطی به صورت مستمر با حضور مدیریت محترم عامل
از زمستان ۱۴۰۱ تا کنون ۴ جلسه برگزار شده است
۲. لیست برنامهها و اقدامات زیست محیطی در حال انجام:
۲. لیست برنامه ها و اقدامات زیست محیطی پیش بینی شده:
- بررسی های فنی براي بهینه سازی الکتروفیلتر کوره واحد ۳ یا تبدیل به بگ هاوس
طی نامه شماره ۲۷۹۳/ب الف/۱۴۰۱ تاریخ ۲/۴/۱۴۰۱ از ۶ شرکت به نام های دانشوران، شایان طرح، نامیکو، جهاد دانشگاهی علم و صنعت،آوای نواوران آسا با موضوع ممیزی فرآیند جریان گاز از خروجی پیش گرمکن تا خروجی الکتروفیلتر یا هدف ارائه بهترین پیشنهادات فنی مالی در راستای بهینه سازی الکتروفیلتر موجود یا نصب بگ هاوس و … استعلام گردید.
مصوبه هیات مدیره در این خصوص بشرح زیر است.
نهایتا پس از انعقاد و تنفیذ قرارداد به شماره ۳۱/ب ق/۱۴۰۱ تاریخ ۲۸/۰۶/۱۴۰۱ پیوست ۴ مقرر شد شرکت دانشوران نسبت به انجام موضوع ارتقای الکتروفیلتر واحد ۳ اقدام نماید.
برنامه زمان بندی تبدیل یک دستگاه الکتروفیلتر Lurgi به بگ هاوس در واحد تولیدی سه:
تاریخ پایان | تاریخ شروع | شرح فعالیت |
فاز اول: | ||
۰۱/۰۲/۱۴۰۱ | ۰۱/۰۳/۱۴۰۱ | ۱- امکان سنجی و مطالعات شرایط موجود |
۰۱/۰۳/۱۴۰۱ | ۳۰/۳/۱۴۰۱ | ۲- تهیه اسناد الکتروفیلتر و برج خنک کن فعلی |
۰۱/۰۴/۱۴۰۱ | ۱۵/۰۶/۱۴۰۱ | ۳- استعلام و دعوت از شرکت های مرتبط جهت بازدید و ارایه پیشنهادات: – تحویل اسناد الکتروفیلتر و برج خنک کن به شرکتهای دعوت شده – بازدید شرکتها از محل – اندازه گیری شرکتها از شرایط بهره برداری موجود – ارسال گزارشات بازدید شرکتها و پیشنهادات فنی |
۲۰/۰۶/۱۴۰۱ | ۳۰/۱۰/۱۴۰۱ | ۴- بررسی پیشنهادات فنی و انتخاب پیشنهادات برتر بر حسب اولویت |
فاز دوم: پس از انجام مطالعات تفصیلی و انتخاب شرکت اصلح و تامین بودجه زمان بندی و انجام خواهد شد. | ||
پس از بررسی پیشنهادات فنی شرکت مشاور(دانشوران) و بررسی و تایید کارفرما، انجام خواهد شد. |
این مهم مجددا در جلسه هیات مدیره به تاریخ ۳۰/۰۱/۱۴۰۲ مطرح و مصوب شد و هم اکنون در مرحله ارسال اسناد مناقصه با موضوع نصب یک دستگاه بگ هاوس به صورت سری با الکتروفیلتر موجود با حذف پاشش آب در برج خنک کن می باشد .
فهرست برنامه های زیست محیطی بر اساس جنبه های زیست محیطی:
موضوع اصلی (جنبه):
کیفیت هوا
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | جداسازی مناسب ذرات غبار از گاز و هوا در فرآیند تولید | نصب فیلتر کیسهای و الکتروفیلتر در خطوط تولید و تصفیه گاز خروجی تا حدود m۳/mg 50 | ۱ |
۲ | نمناک نمودن مواد اولیه ورودی | نصب آب پاش و دوش در مبادی کارخانه و آب پاشی به مواد ورودی در کامیون ها جهت جلوگیری از انتشار غبار | ۱ |
۳ | پوشش محوطه انبارهای مواد اولیه جهت جلوگیری از انتشار غبار | سرپوشیده نمودن سالن های دپو و مواد اولیه و سالن ذخیره کلینکر و نصب فیلترهای کیسهای در آنان | ۱ |
۴ | بتون نمودن جادههای پر تردد جهت جلوگیری از انتشار غبار | بتون نمودن جادههای معادن و جادههای اصلي و فرعی پر رفت و آمد | ۱ |
۵ | آب پاشی گذرگاهها و جادههای خاکی | گذرگاهها و محلهای عبور خودروها | ۱ |
۶ | نصب شوت های مناسب جهت جلوگیری از انتشار غبار | نصب شوت های کم ارتفاع جهت جلوگیری از انتشار غبار، نصب بغل بندهای ایزوله در آنان | ۲ |
۷ | اصلاح داکت ها و کانال های انتقال مواد | تعمیر یا تعویض داکت ها و کانال های انتقال مواد در نقاط سوراخ یا پاره شده | ۱ |
۸ | نصب سیستم شستشوی چرخ خودروهای سنگین به صورت خودکار | شستشوی چرخ کامیون های سنگین حمل مواد جهت جلوگیری از انتشار غبار | ۳ |
۹ | جلوگیری از انتشار غبار در بارگیرخانهها | بکارگیری سیستم های پیشرفته بارگیری سیمان پاکتی و فله ای در بارگیرخانه مجهز به فیلترهای کیسه ای | ۱ |
۱۰ | جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای | بهبود سیستم پخت، استفاده از سوختهای مناسب و کنترل گازهای گلخانه ای با نصب تجهیزات کنترل کننده آلایندگی | ۳ |
۱۱ | اجرای برنامههای P.M | اجرای برنامههای مناسب PM و کنترل تجهیزات و ماشین آلات در راستای بهبود کیفیت هوا | ۱ |
۱۲ | بهبود و افزایش کارایی فیلترها | اصلاح و بازسازی فیلترهای موجود در جهت افزایش راندمان و تعویض فیلترهای کیسه ای قدیمی با ایرجت | ۱ |
۱۳ | استفاده از سیستم مکنده مرکزی | مطالعه، نصب و راه اندازی سیستم مکنده مرکزی در طبقات و دپارتمان ها جهت تمیزکاری سطوح بجای جاروکشی | ۲ |
۱۴ | استفاده از خودروهای مکنده غبار | مطالعه و خرید خودروهای مکنده خاک جهت غبارروبی سطوح خیابان ها بجای جاروکشی | ۲ |
موضوع اصلی (جنبه):
مواد زائد جامد (Solid Wastes)
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | بازیافت و مصرف مجدد ضایعات تولیدی | مصرف مجدد ضایعات تولید مانند کولینگها، نسوزها و خاک برگشتی کولینگ تاورها | ۱ |
۲ | طرح پیاده سازی تفکیک ضایعات و زبالهها از مبدا | نصب سطلها و مخازن جمع آوری ضایعات و زبالهها با رنگهای مشخص و برچسب جهت ضایعات و زبالههای متفاوت | ۱ |
۳ | جمع آوری ضایعات جانبی خطوط تولید | انتقال ضایعات جانبی خطوط تولید به محل مشخص و دسته بندی آنان در مکان های شناسایی شده | ۱ |
۴ | فروش آهن آلات و قطعات اضافی | جمع آوری و فروش ضایعات آهن آلات و فروش آنان به مراکز بازیافت | ۱ |
۵ | کنترل مواد نفتی و شیمیایی ضایعاتی | جمع آوری مواد نفتی و شیمیایی ضایعاتی در ظروف مطمئن با برچسب شناسایی و انبارداری آنان در مکانهای مشخص و فروش آنان | ۱ |
۶ | کنترل باطریهای ضایعاتی | جمع آوری باطریهای اسقاطی در محل های کنترل شده و فروش آنان به مراکز بازیافت | ۱ |
۷ | امحاء فیلترهای کیسه ای مستعمل | جمع آوری فیلترهای مستعمل ضایعاتی کیسه ای در محلهای مشخص و سوزاندن تدریجی آنان در کورهها | ۱ |
۸ | بهبود شرایط کار | جمع آوری يا تغيير سيستم خطوط تولیدی قدیمی ۱ و ۲ | ۲ |
موضوع اصلی (جنبه):
سر و صدا
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | کاهش سر و صدا در کاخانه و محیطهای پر سر و صدا | ایزوله کاری دپارتمانها با انواع آکوستیک، نصب دیوارهای حائل در جلوی دپارتمانهای پر سر و صدا و درختکاری اطراف مکانهای پر سر و صدا | ۲ |
۲ | بهینه سازی ماشین آلات و استفاده از تکنولوژیهای مدرن | مطالعه و بررسی و تغییر و جایگزینی تجهیزات قدیمی پر سر و صدا با تجهیزات مدرن کم صدا | ۲ |
۳ | آموزش کارکنان، لوازم حفاظت فردی | تهیه لوازم حفاظت فردی مناسب مانند گوشی ها و استفاده از آنها در مکان های پر سر و صدا | ۱ |
۴ | اندازه گیری و کنترل | اندازه گیری سطح صدا در نقاط علامت گذاری شده و کنترل و برنامه ریزی در جهت کاهش صدای آنان | ۲ |
۵ | کنترل نمودن انفجارها در معادن | محدود نمودن انفجارها در معادن در ساعات خاص و | ۲ |
۶ | کنترل لرزش حاصل از انفجار در معادن | اندازه گیری لرزش حاصل از انفجار در معادن و برنامه ریزی در جهت کاهش آنان | ۱ |
۷ | کنترل لرزش در خطوط تولید | اندازه گیری میزان لرزش توسط عملکرد تجهیزات و کنترل | ۱ |
۸ | بهبود شرایط کار | جمع آوری يا تغيير سيستم خطوط تولیدی قدیمی ۱ و ۲ | ۲ |
اصلی (جنبه):
کیفیت خاک
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | بررسی و مطالعه اصلاح تجهیزات در راستای پیشگیری از ریزش روغن | اصلاح تجهیزات و اجرای برنامه منظم PM | ۱ |
۲ | جلوگیری از ریزش روغن، مواد نفتی و مواد شیمیایی به خاک | برداشت روغن از بشکه با تجهیزات مناسب و نگهداری | ۱ |
۳ | گریس کاری ماشین آلات با تجهیزات مناسب و اندازه تعیین شده | گریس کاری ماشین آلات خطوط تولید | ۱ |
۴ | برنامه ریزی در جهت آموزش کارکنان مرتبط با روانکاری به اهمیت جلوگیری از آلودگی خاک و روانکاری صحیح | ۳ | |
۵ | روغن کاری و روان کاری تجهیزات | مطالعه و ایجاد شبکه روغن يا گريس رسانی مرکزی در سطح کارخانه با انشعابات در مناطق مورد استفاده | ۱ |
۶ | جلوگیری از نفوذ فاضلاب به خاک و زمین | مطالعه و ایجاد شبکه فاضلاب و حذف چاههای جذبی و نصب سیستم تصفیه فاضلاب | ۱ |
۷ | جلوگیری از نشت کلینکر به خاک و زمین | گسترش فضای سبز و درخت کاری | ۳ |
۸ | مدرن سازی تجهیزات و ماشین آلات | جمع آوری يا تغيير سيستم خطوط تولیدی قدیمی ۱ و ۲ | ۲ |
۹ | گسترش و حفظ فضای سبز | جلوگیری از آتش سوزی، جلوگیری از انتشار ضایعات و زباله | ۱ |
۱۰ | برنامه ریزی برای معادن پس از برداشت و اتمام ذخیره | ایجاد فضای سبز در معادن تعطیل شده، ایجاد دریاچه مصنوعی در قسمتهای دارای عمق. جمع آوری کلیه ضایعات، زباله و تجهیزات از کار افتاده در معادن غیر قابل استفاده | ۳ |
۱۱ | بهبود شرایط کار | جمع آوری يا تغيير سيستم خطوط تولیدی قدیمی ۱ و ۲ | ۲ |
موضوع اصلی (جنبه):
مصرف منابع
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | بازیافت و اصلاح فاضلاب جهت آبیاری فضای سبز | نصب تصفیه خانه و جمع آوری آبهای سطحی | ۱ |
۲ | ایجاد شبکه مدار بسته آب و اضافه نمودن آب باران به شبکه | ایجاد شبکه مداربسته آب جهت خنککنها در تجهیزات | ۱ |
۳ | اجرای ممیزی انرژی | اندازه گیری میزان مصرف انرژی های الکتریکی و فسیلی و اقدام در جهت بهینه سازی مصارف | ۱ |
۴ | اصلاح فرآیند پخت | بهینه سازی و کاهش مصرف انرژی فسیلی، آموزش اپراتورها، جلوگیری از نفوذ هوای کاذب و استفاده از تجهیزات مدرن مانند خنک کنهای مدرن و سیستم پری کلساینر | ۲ |
۵ | استفاده از سیستمهای بازدهی انرژی | نصب PLC های پیشرفته، کاهش توقفات، برقراری اینترلاکهای مناسب و سیستم های مانیتورینگ | ۲ |
۶ | بکارگیری امکانات ماهواره ای و کامپیوتری در راستای حفظ اکوسیستم | برداشت مناسب و بهینه از معادن، کاهش باطلهها در معادن، تخمین نقاط مناسب جهت برداشت از معادن | ۱ |
۷ | استفاده از منابع و مواد جانبی | استفاده از سربارههای آهن و مس و بوکسیت به عنوان مواد جایگزین | ۲ |
۸ | استفاده از تکنولوژی های پیشرفته در جهت صرفه جویی مصرف انرژی فسیلی و الکتریکی | استفاده از تکنولوژی بازیافت حرارت در سیستم پخت و تولید انرژی الکتریکی (Go- Generation) استفاده از رولر پرس در آسیاب های سیمان | ۲ |
۹ | استفاده از ضایعات به عنوان کمک سوخت | مطالعه و استفاده از مواد ضایعاتی، مانند لاستیک فرسوده اتوموبیلها، زبالههای خانگی، چوب و پلاستیک در سیستم پخت به عنوان کمک سوخت | ۲ |
۱۰ | بهبود مصرف منابع | جمع آوری يا تغيير سيستم خطوط تولیدی قدیمی ۱ و ۲ | ۲ |
موضوع اصلی (جنبه):
ایمنی و بهداشت
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | برقراری روش اجرایی و نظارت بر عملیات انفجار در معادن | میزان شارژ مواد انفجاری، عمق انفجار و چاشنی گذاری در معادن | ۱ |
۲ | برقراری امنیت در خطوط تولید | حصارکشی محلهای پرتگاه و خطرناک نصب تابلوهای هشداردهنده در ورودی دپارتمانها نصب تابلوهای تلفنهای اضطراری مانند تابلوهای آتش نشانی و بهداری در تمام نقاط کارخانه محصور نمودن پست برق فشار قوی جهت جلوگیری از ورود افراد متفرقه. کنترل ورود و خروج افراد به کارخانه | ۱ |
۳ | اطمینان از ایمنی بازدیدکنندگان | کنترل ورود و خروج بازدیدکنندگان و در اختیار گذاردن راهنما آموزش کوتاه جهت بازدیدکنندگان خطوط تولید استفاده از کلیه وسایل حفاظت فردی مطمئن جهت کارکنان و بازدیدکنندگان | ۱ |
۴ | اعمال موارد ایمنی در تجهیزات | نگهداری مواد منفجره در نقاط دور از مسکونی، تانکرهای سوخت و ساختمانهای اداری نگهداری آب آشامیدنی در مخازن کنترل شده، علامت گذاری تانکهای مختلف با برچسبهای لازم مانند مواد شیمیایی، سوخت و غیره نصب هواکش در قسمتهای سرپوشیده اطمینان از سیستم ارتینگ (Erthing) کارخانه | ۱ |
۵ | ایجاد واحد کنترل محیط زیست | جمع آوری و نگهداری سوابق ضایعات تولیدی و غیر تولیدی جمع آوری و نگهداری سوابق بازیافت شده اطمینان از سلامت خودروهای حمل و نقل مواد جلوگیری از راکد شدن آب در جهت پیشگیری از گندیدگی آن جلوگیری از آتش زدن ضایعات در محوطه کارخانه | ۱ |
۶ | کنترل و نگهداری خودروها | تجهیز خودروها به چراغ و آلارم دنده عقب داشتن بیمه نامه معتبر و گواهینامه رانندگی دارا بودن گواهینامههای مرتبط با نوع خودرو برای رانندگان | ۱ |
موضوع اصلی (جنبه):
چشم اندازها
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | گلکاری در مناطق لازم | گسترش فضای سبز و استفاده از تنوع گیاهی | ۳ |
۲ | جمع آوری کلیه ضایعات در سطح کارخانه | هدفمند نمودن تفکیک ضایعات از مبدا و تعیین نقاط خاص جهت دپو ضایعات جانبی | ۲ |
۳ | جلوگیری از توقف خودروهای سنگین در اطراف دپارتمان ها | تعیین نقاط مشخص جهت پارک وسایط نقلیه | ۲ |
۴ | رنگ آمیزی مناسب قسمتهای بیرونی ساختمانها | ۲ | |
۵ | کدبندی و نام گذاری ساختمانها و دپارتمانها | ۲ | |
۶ | برنامه ریزی جهت گسترش فضای سبز و ایجاد آب نما | تهیه طرح جامع فضای سبز مجتمع | ۱ |
۷ | اصلاح و بهبود شرایط کار در معادن و محدود نمودن گستره فعالیت | ۱ | |
۸ | پنهان نمودن معادن از انظار عمومی | ایجاد تپههای مصنوعی و سبز | ۱ |
۹ | تنظیم و برنامه ریزی جهت معادن پس از پایان بهره برداری | ۲ | |
۱۰ | درختکاری اطراف کارخانه در راستای زیباسازی | کاشت درختهای با ارتفاع حداقل ۱ متر بفاصله ۳ متر در سه یا چهار ردیف در اطراف کارخانه | ۲ |
موضوع اصلی (جنبه):
اقتصادی اجتماعی
ردیف | الزام اصلاحی | شرح اقدام اصلاحی | درجه اهمیت |
۱ | کاهش خروجی دوکشها و بخصوص خاک | اصلاح یا تعویض فیلترها | ۱ |
۲ | کاهش عبور و مرور وسایط نقلیه در اطراف کارخانه بخصوص در ساعات پیک و ساعات شب | ۲ | |
۳ | اولویت دادن همسایگان اطراف کارخانه به استفاده از امکانات مانند استخدام بخصوص در مورد همسایگانی که دارای دید منفی میباشند | ۱ | |
۴ | اولویت دادن به کسبه و پیمانکاران اطراف کارخانه در جذب خدمات آنان | ۱ | |
۵ | جمع آوری اطلاعات و نظرسنجی از همسایگان در مورد عملکرد کارخانه | اخذ نظرسنجی از طریق برگزاری مسابقات | ۱ |
۶ | رسیدگی به شکایات همسایگان در مورد مزاحمتهای کارخانه (آلودگی خاک، سر و صدا و غیره) | در اختیار گذاردن شماره تلفن خاص برای این منظور و رفع شکایات در ۲۴ ساعت | ۱ |
۷ | امکان استفاده مراکز آموزشی از ورزشگاه یا بازدید های علمی | هماهنگی با مراکز مربوطه | ۳ |
۸ | معرفی تیم واکنش اضطراری به شهرداری محل | همکاری با آتش نشانی محل در مواقع مورد نیاز آنان | ۳ |
۹ | امکان استفاده همسایگان از بهداری کارخانه | ۳ | |
۱۰ | انتشار و در اختیارگذاردن گزارشات زیست محیطی به همسایگان | تهیه، چاپ و تکثیر بروشورهای تبلیغاتی از فعالیتهای زیست محیطی کارخانه بصورت یکساله | ۱ |
۱۱ | در اختیارگذاردن محصولات کارخانه به همسایگان در صورت نیاز آنان | همکاری با شوراهای محلی | ۲ |
راهکارهای اصلی ارتقاء وضعیت محیط زیست شرکت سیمان شمال در قالب ۱۱ برنامه میان مدت :
ردیف | راهکار |
۱ | مطالعه و تحقیق مستمر در فناوری صنعت سیمان و بررسی عوامل مؤثر تکنولوژیکی در حفاظت محیط زیست |
۲ | بهبود سیستم نگهداری و تعمیرات غبارگیرها |
۳ | تدوین برنامه کاری مشترک حفاظت محیط زیست و مدیریت مصرف انرژی |
۴ | تعیین کمیته به منظور تعریف، تدوین، اجرا و کنترل پروژههای محیط زیست به صورت مستمر |
۵ | آموزش کلیه کارکنان برای درک اهمیت و حساسیت نسبت به مسایل محیط زیست |
۶ | برنامهریزی آموزشی فناوریهای پیشگیرانه از توسعه آلایندهها |
۷ | تشکیل کمیته همکاری صنعت سیمان با سازمان حفاظت محیط زیست |
۸ | تعریف چشم انداز زیست محیطی سیمان شمال و بازبینی خط مشی مدیریت محیط زیست |
۹ | مطالعه مستمر بوم شناسی از جنبههای تکنولوژیکی و راههای پیشگیری از انتشار آلاینده و پیاده سازی روشهای کشاورزی ویژه (Intensive agriculture) |
۱۰ | شناسایی استانداردهای تشویقی امروز که فردا اجباری خواهند شد و تدوین برنامههای پیشگیرانه |
۱۱ | امکان سنجی بلند مدت سوخت های جایگزین و تدوین برنامه جامع آن |
پیوست ها:
- تبدیل بگ فیلتر چکشی سنگ شکن ۳ به جت پالسی
- شناسنامه فضای سبز
- گلخانه کارخانه
- دستورالعمل مدیریت پسماند
- سند جامع زیست محیطی ( پیش نویس اولیه)
- شناسنامه غبارگیرهای خط ۳ کارخانه
- تعمیرات اساسی الکتروفیلتر سیمان ۴
اخبار شرکت
- آبان ۶, ۱۴۰۳
- ۱۰:۵۲ ب٫ظ
- آبان ۶, ۱۴۰۳
- ۶:۴۳ ب٫ظ
- مهر ۱۷, ۱۴۰۳
- ۴:۱۶ ب٫ظ
- مهر ۱۴, ۱۴۰۳
- ۵:۴۴ ب٫ظ
- مهر ۱۴, ۱۴۰۳
- ۵:۴۰ ب٫ظ